Lola Mcqueen

Lola Mcqueen is de bekendste en meest succesvolle Dragqueen in België. En het alter ego van Alexander Decrans.

Alexander is een voorvechter van rechten voor doven en slechthorenden ook in de LGBTQI+ gemeenschap. Lola’s grote moment was de Golden Buzzer krijgen van Stan Van Samang in "BELGIUM'S GOT TALENT" in 2019.

Deel dit verhaal

Share on facebook
Share on twitter

Mijn bijdrage aan de maatschappij is laten zien dat je zelf bepaalt wie je bent en wat je voelt. Dat  iedereen gelijk is, en ieder heeft capaciteiten en die vult die in naar zijn of haar mogelijkheden. In alles wat ik doe als dragqueen laat ik zien aan anderen dat ik ook mijn steentje bijdraag aan het beteren van onze maatschappij. Iedereen is uniek maar niemand is beter als een ander.

Dragqueens hebben altijd een grote invloed gehad in de LGBTQ gemeenschap. Bijvoorbeeld in de jaren 60 in Stonewall stonden dragqueens op de eerste rij om te protesteren voor gelijke rechten. De dag van vandaag brengen wij nog altijd veel aandacht naar de LGBTQ gemeenschap.

Met Lola heb ik een breder publiek en kan ik de stem die ik gekregen heb gebruiken voor wat ik wil bereiken

Het is voor mij belangrijk dat mensen ook weten wie Alexander is want Lola is een heel uitgesproken personage. Ik wil het volledig plaatje laten zien want  alles  dat Alexander heeft meegemaakt heeft een invloed gehad op Lola.  Als Alexander  strijd ik heel fel voor gelijke rechten, ik zie mezelf als een echte activist. Maar met Lola heb ik een breder publiek en kan ik de stem die ik gekregen heb gebruiken voor wat ik wil bereiken als Alexander.

 

Ik heb  het zelfvertrouwen gekregen van andere dragqueens. Door hen te zien performen  en hun doelen te bereiken heb ik de moed gekregen hetzelfde te doen. Maar ook door mezelf graag te leren zien.

Aan de pestkoppen zeg ik nu: ik ben een ster!

Zelf ben ik zwaar gepest geweest en heb lang geloofd wat ze me zeiden, dat ik lelijk was en niks kon. Als ik nu terugkijk kan ik zeggen tegen de pestkoppen van toen: “ ik ben een ster!”, dan geeft dat mij nu wel voldoening en vertrouwen.

De liefde die je van anderen krijgt, leert je dat er reden is om graag gezien te worden. Ik heb  mezelf dat ook moeten leren, want je moet eerst jezelf graag zien vooraleer je een ander graag ziet. 

Toen ik 12, 13 jaar was ik had door dat ik misschien wel niet hetero was. Het begon met boy bands, waarbij ik dacht van ja dat is wel een mooie jongen. Toen voelde dat niet ok, omdat je wist dat zulke ideeën niet werden geaccepteerd.

Ik maak deel uit van een minderheidsgemeenschap, de dovengemeenschap

Ik maak ook deel uit van een minderheidsgemeenschap, de dovengemeenschap. Waardoor het nog moeilijker werd om mezelf te outen. Het heeft lang geduurd voor aleer ik openbaar kon zijn wie ik wou zijn, door onder anderen  de pesterijen.

Maar ook thuis had ik angst dat mijn geaardheid niet geapprecieerd zou worden omdat mijn vader een typische macho was. Toen ik 18 was en de middelbare had afgesloten heb ik besloten mezelf te outen. Eigenlijk was de reactie zeer positief, ook thuis.

20 jarig geleden was er een serieus gebrek aan rolmodellen, die als inspiratie konden dienen om jezelf te accepteren. De dag van vandaag is dit al veel beter.

Als je je out zit jij al veel verder in het proces. Geef je omgeving tijd.

Toen ik 18 jaar was heb ik een gewaagde beslissing genomen,  alleen naar Amerika gaan met iemand die ik online leerde kennen. Ik ben daar vijf dagen gebleven, en heb een enorm risico genomen. Maar ik had het risico zelf genomen en dat was voor mij het moment waarbij ik besloot zelf het heft in eigen handen te nemen en durven te zeggen wie ik ben en wat ik voel.

Het is belangrijk in te zien dat wanneer je besluit te vertellen aan je familie dat je niet hetero bent, je al veel verder in het proces zit als je familie. Geef hen daarom ook de tijd hieraan te wennen. Al een geluk heeft mijn familie mijn aankondiging goed ontvangen en mij ook gesteund in alles.

De beste raad dat ik kan geven aan ouders, geef je kind een knuffel

Het optreden als dragqueen was in het begin voor mijn moeder wat moeilijker omdat ze dacht dat ik ook effectief een vrouw wou worden. Maar uiteindelijk heeft ze hier mij ook bij ondersteund en woont ze nu ook optredens bij.

De beste raad dat ik kan geven aan ouders, geef je kind een knuffel. De liefde van ouders is zo belangrijk. Praat met je kind en zeg dat je hem/haar graag ziet.

Er wordt serieus gediscrimineerd in de LGBTQ gemeenschap

Discriminatie betekent dat je iemands rechten ontzegt of iemands capaciteiten beperkt . Zelf heb ik hier door pesterijen mee te kampen gehad.

Het is misschien wel gevaarlijk wat ik  zeg, want er wordt serieus gediscrimineerd in de LGBTQ gemeenschap. Of dat je nu een iets vrouwelijker homo bent, je huidskleur of op je uiterlijk. Ik ben bijvoorbeeld een skinny boy , en dan hoor je opmerkingen daarover. Ik vind het jammer dat we in  een gemeenschap die zelf gediscrimineerd wordt, onderling ook zelf gaan discrimineren. Iedereen is mooi op zijn eigen manier, wat wij als mensen vragen is  alleen beetje liefde.

Er moet meer gedaan worden als de geaardheid van een ander te aanvaarden. Er moet gelijkheid zijn voor iedereen. Er is zoveel meer aan een persoon dan de geaardheid alleen. Laat ons dan niet anderen afschrijven zonder ze eerst te leren kennen.

Ik vind mijn gemeenschap zo leuk, omdat we met elkaar verbonden zijn. Iedereen is door een proces van zelfliefde moeten komen, dat is iets dat we allen gemeen hebben. Ondanks de discriminatie kunnen we elkaar toch respecteren en bevinden we ons toch op een en dezelfde lijn. En vechten we samen voor gelijkheid en kunnen we ons bestaan vieren tijdens de pride.

Door op te treden als Lola McQueen verwerk ik mijn trauma’s

Lola is een soort van een living art, ik vind het fijn om mijn eigen emoties erin te verwerken. Door de optredens verwerk ik mijn trauma’s en kan ik ze een plaats geven. Er zijn momenten waarop ik terug geconfronteerd door spoken uit het verleden en de kunst is die ze snel mogelijk het zwijgen op te leggen. We moeten ons focussen op het goede en de mensen die je steunen te omarmen.

Het belangrijkste in mijn optredens is om de emoties van de toeschouwers naar buiten te laten komen.

Confidence en belonging

Confidence en belonging  horen voor mij samen. Je geeft je innerlijke zelf bloot aan duizenden mensen bij zo’n optredens en hiervoor heb je ook echt zelfvertrouwen nodig. Maar je krijgt er ook zoveel kracht uit.

Ik behoor tot een groep van unieke en getalenteerd mensen. Die samen horen en samen sterk zijn. En er niet voor terug deinzen te zijn wie we willen zijn.

Gemaakt met liefde en passie

Ik koop bewust, door samen te werken met lokale organisaties en designers om de lokale economie te steunen. Verder verkies ik ook producten die ecologisch verantwoord zijn. Deze zijn meestal ook van een betere kwaliteit. En gemaakt met liefde en passie.

PROGRESS bag Lola Oranje
PROGRESS bag Lola Geel
Open chat