Contact

(+32)0489 97 18 85

info@captaincork.be

Centraal Station Antwerpen, Pelikaanstraat 3, Pand 1230 2018 Antwerpen

Social Media

Ontstaan | Captaincork
141
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-141,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
 

Ontstaan

Het ontstaan van

CaptainCork

Papa was een ecoloog nog lang voor het een hype was. Ik kan je verzekeren dat als opgroeiend kind al dat recycleren, hergebruiken, bijhouden, doorgeven, zelf doen en maken, zuinig zijn, hernieuwen, zero waste, go green, één met de natuur, low budget, … niet altijd een pretje was. In een wereld waar snelheid en massaconsumptie centraal staat, ben je zo als zelfvoorzienende familie snel een͚ aardigheidje.

Mijn vader, Erwin De Quint, onze kapitein, is de grote inspiratie achter Captain Cork.

Ik had nooit kunnen bedenken dat dit ooit ook mijn idealen zouden zijn.

Als ik er nu op terugkijk was mijn vader op veel vlakken geniaal en zijn tijd sterk voorbij. Of was de tijd hem voorbij en was hij gewoon erg back to basic? Wie zal het zeggen?

 

Na een lange carrière aan de Antwerpse Haven kocht papa vijf jaar geleden een ruïne in Portugal. Een honderd jaar oud huis op een berg aan de rivier in het stadje Ul, waar de tijd was blijven stilstaan. Dit was zijn droom, hij zou het op ͚Bokrijkse͛ wijze volledig restaureren en zelfvoorzienend maken. En van zodra hij met pensioen zou gaan, zou hij permanent in zijn ecohuisje komen wonen. Hij leefde zijn droom, spaarde geld en ging elke vrije moment naar Portugal om aan zijn droomhuis te sleutelen. En er was veel werk, geen elektriciteit (die moest opgewekt worden door een ruïne van een graanmolen), geen water, beschadigde muren en daken.

 

Gestaag kreeg het huis vorm. Een prachtige vorm. Het huis bracht ons ook veel dichter bij elkaar, ik deed het administratief werk voor hem, de vertalingen, de bankzaken en reisde af en toe eens mee als er ͚geleerde en geletterde dingen͛ – zijn woorden – moesten gebeuren. Ik begon zijn levensvisie te begrijpen, werd geïnspireerd en keek op naar zijn moed en ongetemperd enthousiasme.

In februari 2018 werd papa onwel en al snel volgde het zware verdict: kanker aan de slokdarm. Niemand had dit zien aankomen bij zo een gezonde en actieve man, nooit gerookt of gedronken en sportief. Maar papa heeft nooit het hoofd laten hangen. De kanker was gewoon even een hindernis waar hij over moest om dan weer aan de slag te gaan in zijn ecohuis.

Op 9 juni 2018 overleed mijn papa thuis, met zijn dochters dicht bij hem, na een intense periode van ongekend fysiek lijden. Op 9 juli 2018 werd ik ontslagen. (En ik geloof niet in toeval.)

Diezelfde dag besloot ik om drie geplande sollicitatiegesprekken te annuleren, mijn geüpdatete cv niet te versturen of te publiceren, en me uit te schrijven op het ontvangen van vacatures in mijn branche. Captain Cork, mijn bewuste handel in ecologische, duurzame, eerlijke, biologische, natuurlijke, vegan … en vooral ook Portugese producten, was geboren

Ondernemen, de duurzame droom van mijn papa verderzetten, dat was mijn nieuwe missie.