Contact

(+32)0489 97 18 85

info@captaincork.be

Centraal Station Antwerpen, Pelikaanstraat 3, Pand 1230 2018 Antwerpen

Social Media

Hun dromen achterna | Captaincork
2921
post-template-default,single,single-post,postid-2921,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Hun dromen achterna

Hun dromen achterna

Een tijdje geleden ontmoette ik toevallig Ina en Geraldine. Hun verhaal en persoonlijkheid intrigeerde me en aangezien ik niet zomaar in toeval geloof vroeg ik een gesprek met hen.

Hallo Ina en Geraldine. Wat leuk om jullie te leren kennen. Ik ben zo benieuwd naar jullie verhaal. Vertel eens.

Wat moeten we weten over jullie en waar zijn jullie vandaag zoal mee bezig?

Ina: Ik ben 30 ish :-), mama van 2 geweldige dochters, coffee addict en C (orky) EO van Captain Cork. Captain Cork vervaardigt trendy en modieuze retailproducten uit 100% natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare kurk.
Een creatieve generalist heeft een passie voor meerdere dingen
Geraldine: Ik noem mezelf graag een creatieve generalist en ben gepassioneerd door events en social media. Mijn missie is om andere vrouwelijke ondernemers te inspireren door mijn persoonlijk verhaal van burn out tot fempreneur te delen. Ik wil harten raken en een sprankeltje kracht, (zelf) vertrouwen en en warmte meegeven.

Het voelt als mijn missie om anderen te inspireren met mijn persoonlijk verhaal van Burn out tot Fempreneur.

Een vraag die waarschijnlijk veel lezers zich nu stellen en waar ik ook erg benieuwd naar ben. Wat deden jullie daarvoor? Lag dit in lijn met wat jullie nu doen?

Geraldine: Ik heb voor uiteenlopende bedrijven gewerkt en werd eigenlijk een jobhopper genoemd. (lacht) Van Management Assistant tot Event Manager en dit voor zowel KMO’s als multinationals. Hierdoor beschik ik over een heel brede achtergrond.

Ina: Net zoals Geraldine heb ik voor verschillende soorten bedrijven gewerkt. Ik heb altijd vol passie en overgave in Human Ressources gewerkt. Toch ging ik na een tijdje iets missen. Ik vond moeilijk een bedrijf waar ik écht aansluiting mee vond en zelf uitdroeg wat ze andere bedrijven probeerde bij te brengen.
Ik zocht iets anders. Een werkgeversimago dat van binnenuit komt. Hiervoor moest ik een knoop doorhakken. Dit aan mezelf toegeven was niet gemakkelijk. Het was tijd voor verandering. Een eigen zaak starten waarbij duurzaamheid en authentiek ondernemen centraal stonden, was al lang een droom. 
Ik moest een knoop doorhakken. Dit aan mezelf toegeven was niet gemakkelijk.

Ik kan me voorstellen dat het niet evident was om deze stap te zetten en effectief de sprong te wagen. Dit is het punt waar velen over struikelen. Wat heeft dan uiteindelijk de doorslag gegeven?

Ina: Een persoonlijk drama werd de trigger om de sprong te wagen en mijn vleugels te spreiden na jaren van een ‘gouden kooi’. Het heel plotse overlijden van mijn papa. Mijn papa was een ecoloog nog lang voor het een hype was. Hij leefde zijn droom en was mijn grote inspiratiebron. We reisden regelmatig samen naar Portugal om aan zijn volledig zelfvoorzienend eco huis te bouwen.

Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven

In juni 2018 overleed mijn papa en geloof het of niet maar in juli 2018 kreeg ik mijn ontslag. Die dag annuleerde ik 3 geplande sollicitatiegesprekken en besliste ik om de duurzame droom van mijn papa verder te zetten. Dat werd voortaan mijn nieuwe missie.

Ina De Quint - Concept Store Centraal Station Antwerpen

Geraldine: Ik krijg er helemaal kippenvel van. Ik geloof ook niet in toeval en ben ervan overtuigd dat sommige dingen “meant to be” zijn. Soms hebben we inderdaad een wake up call nodig. Tijdens het herstel van mijn burn out droomde ik er al van om ooit mijn eigen business te starten. Ik vermoed dat toen niet helemaal het juiste moment was.

Het was pas later. Mijn ex-partner en ik leidden een evenementenkantoor. Na een relatiebreuk ben ik ook professioneel helemaal mijn eigen weg uitgegaan en heb ik zonder echt na te denken mijn eigen zaak opgestart.

Tijdens het herstel van mijn burn out droomde ik er al van om mijn eigen business te starten.

Ik vroeg aan Ina en Geraldine wat hun grootste struggles waren in het begin. Een eigen business starten gaat namelijk niet altijd over rozen. Dit zijn de voornaamste:

  1. Een overdaad aan beschikbare informatie waardoor het niet altijd helder is waar je de juiste input haalt.
  2. Klanten vinden. Opdrachten krijgen.

Laten bijstaan door professionals?

Dat zo’n start niet evident is, daar kan ik van meespreken. Hebben jullie hulp ingeschakeld?

Geraldine: in de eerste jaren heb ik eigenlijk geen externe hulp ingeschakeld. Ik deed wel beroep op een boekhouder en een advocaat om mijn contracten na te lezen. Ik heb mijn zaak opgestart met heel veel toewijding, focus, zelfdiscipline, doelen stellen en geloof in mezelf.

Ik weet wat het betekent om van nul een zaak op te starten. Het is met vallen en opstaan, Anders gaan leven. Vaak veel minimalistischer. Zeker als single solopreneur waardoor je niet kan terugvallen op een partner en je zelf in je levensbehoeften moet voorzien.

Geraldine Huybrechts - Essentiel Antwerp

Ina: ik heb de tijd genomen voor mezelf om me goed voor te bereiden. Niet alleen praktisch maar ook spiritueel. Ik geloof namelijk dat het ondernemerschap van binnenuit moet komen. Ik heb zelfs helemaal op mijn eentje de camino (250 km!) gewandeld van Porto naar Spanje. Zo spannend, de eerste keer alleen reizen!

Ik heb me bewust laten bijstaan door experten. Ik deed beroep op een externe boekhouder, het ondernemersloket van de overheid, Unizo de start 4 business module, mijn bankier en vroeg heel wat rond in mijn persoonlijk netwerk.

Ik geloof dat het ondernemerschap van binnenuit moet komen.

Wat is dan het grootste verschil tussen vroeger en nu? Want jullie leiden nu toch wel een heel ander leven?

Ina: ja zeker! VRIJHEID Ik doe nu alles voor mezelf en niet meer om iemand anders blij te maken. Ik heb geleerd om fouten te durven maken waardoor ik mezelf veel meer waardeer en niet meer constant die waardering bij anderen zoek. Ik loop wel nog vaak met mijn gezicht tegen de muur en dat is niet leuk. Maar ik kan er wel iets mee. Ik leer er mijn lessen uit en ga verder. Mijn bedrijf is een verlengde van mezelf en dat is een verademing.

Het grootste verschil tussen vroeger en nu

Geraldine: ik ben ook veel meer gemotiveerd dan vroeger. Dat is voor mij ook een groot verschil. Ik voel me vrij. Vrij om te doen wat ik wil en dat op mijn manier. Vrij om mijn keuzes te maken en mijn agenda te bepalen.

De druk van buitenaf en social media

Hoe gaan jullie dan om met alle externe prikkels? Want jullie zijn allebei erg actief op social media dus ik kan me voorstellen dat er heel wat op jullie afkomt.

Geraldine Huybrechts - Coffice Mechelen

Geraldine: ik plan mijn agenda heel nauwkeurig in en plan ook voldoende ruimte voor me-time. Tijdens het weekend beperk ik mijn aanwezigheid op social media. Ik durf ook wel eens een meeting te verplaatsen die niet zo dringend is. Daarnaast zet ik ook alle notificaties uit. Zowel op mijn GSM als mijn laptop. Dit leidt zo sterk af! En ik hou ervan om gefocust te werken.

Door mijn burn out heb ik geleerd om grenzen te trekken. Ik ben ook niet altijd bereikbaar. Mensen weten dat.

Ina De Quint

Ina: ik focus me weinig op externe factoren die ik niet kan beïnvloeden en steek mijn energie bewust in andere zaken zoals mijn zaakzelfontwikkeling of mijn gezin. Ik kan ook heel goed relativeren. Dat komt door mijn opvoeding. Ik ben eerder opgevoed met schaarste dan met overvloed en dan ga je de dingen sneller waarderen. Ik ben nogal nuchter en geniet echt van kleine, simpele dingen zoals met ons gezin gaan ontbijten of een ijsje eten ergens op een bank.

Ina: ik focus me weinig op externe factoren die ik niet kan

5 Tips voor vrouwen die graag hun eigen onderneming willen starten

Tot slot. Welke tips geven jullie mee aan vrouwen die graag hun eigen onderneming willen starten of net gestart zijn?

  1. DOEN! Je leert iets door het te doen. Wacht niet tot je het kan of onder de knie hebt want dan blijf je eeuwig wachten.
  2. AUTHENTICITEIT Blijf jezelf en ga de richting uit die JIJ uit wil gaan. Luister naar je hart en je intuïtie. Laat je niet ontmoedigen door anderen. Zij projecteren vaak hun eigen angsten op jou.
  3. STA OPEN voor feedback van anderen om je verhaal nog helderder te krijgen. Kritiek is niet altijd leuk maar stimuleert wel je groei.
  4. INVESTEER en laat je omringen door professionals. Als je start heb je de neiging het allemaal zelf te willen doen omwille van beperktere financiële mogelijkheden. Je persoonlijke en zakelijke groei krijgen een enorme stimulans als je je omringt met de juiste mensen.
  5. TOON JEZELF! Zowel online als offline. Durf te laten zien wie je bent op sociale media en op netwerkbijeenkomsten.

Contact opnemen met Ina en Geraldine

Captain Cork Concept store – Centraal station Antwerpen, Pelikaanstraat 3, pand 1230, binnenkort verhuis naar nieuwe locatie Antwerpen Hoogstraat | Captain Cork – Beveren De Warande – Opening 21/09 | Captain Cork Pop up Wijnegem Shopping, Waasland Shopping & Brasschaat | Ina De Quint – info@captaincork.be

B-Eventic Bedrijfsevenementen | B-Magnetic Social media coaching | B-Authentic Inspirerend ondernemerschap | Kleding Geraldine Essentiel Antwerp, Thelma Louise Antwerp, MUA Michèle Feyaerts, Fotografie Bynouchka, Haar Sanke Leuven, Coffice Leuven | Geraldine Huybrechts – geraldine@b-iconic.be

Dankjewel Ina en Geraldine voor dit hartverwarmend gesprek en allebei nog heel veel succes met alles wat jullie nog ondernemen!

Ellen