Contact

(+32)0489 97 18 85

info@captaincork.be

Centraal Station Antwerpen, Pelikaanstraat 3, Pand 1230 2018 Antwerpen

Social Media

Ecologie & kurk | Captaincork
400
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-400,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
 

Ecologie & kurk

De voordelen van

Kurk

Dus je kocht net je eerste kurken product, of je staat op het punt een kurken accessoire te kopen.

 

Gefeliciteerd! Kurk is een van de meest duurzame, ecovriendelijke en vegan grondstoffen op deze groene aardbol.

Misschien ben je een beetje sceptisch? Dat mag!
Aan mij om jou te overtuigen.

Van boom naar

Product

Nadat de kurk minutieus met de hand van de bomen wordt gepeld, droogt alles gedurende zes maanden in de buitenlucht. Daarna wordt de kruk gekookt en gestoomd om meer elasticiteit te verkrijgen. Er wordt warmte en druk toegepast op de kurk om het in kleinere blokken te persen, en later in dunnere lagen te snijden om tot kurkproducten te verwerken. Anders dan leder, dat behandeld wordt met zware chemische stoffen, is de productie van kurkleder volledig vrij van chemicaliën. Impressionant, hé? Doordat het eenvoudig en natuurlijk verwerkt is, behouden de producten alle kwaliteiten waar ͚ruwe͛ kurk om bekend staat:

EXTREEM LICHT

Dit is een enorm voordeel van kurk want laat ons eerlijk zijn, niemand draagt graag een laptoptas die zwaarder is dan de laptop zelf. Het volume van kurk bestaat voor 50 procent uit lucht, geen wonder dat het vederlicht is.

WATERRESISTENT

Het best bewaarde geheim van kurk is dat het volledig waterresistent is. Kurk wordt oud zonder slecht te worden doordat het bestand is tegen vocht. Een waxachtige laag in de celwanden maakt kurk ondoorlaatbaar voor vloeistoffen en gassen. Jouw kurken tassen, handtassen, paraplus, … zijn bestand tegen de meest barre weersomstandigheden, en de inhoud zal droog en beschermd blijven.

BESTAND TEGEN WRIJVING & SCHEUREN

Kurken portemonnees zullen een leven lang mee gaan, zelfs als je ze dagelijks in de zakken van je jeansbroek steekt. Dankzij de honingraatstructuur van de kurkcellen zijn ze bestand tegen slijtage en hebben ze een hoge wrijvingscoëfficiënt. Het is niet voor niets dat kurk gebruikt wordt als materiaal bij NASA.

ZACHT & UNIEK

De zachtheid van kurkleder is een heerlijke eigenschap. Daarnaast is elk stukje kurk zo uniek als een vingerafdruk.

CORKY KWALITEIT

Als kwaliteit jouw prioriteit is en je vraagt je af hoe de kurkstoffen verouderen en zich zullen gedragen na jarenlang gebruik dan is dit een belangrijke notie: de kwaliteit en de soepelheid van kurkstoffen producten kan vergeleken worden met dat van lederen producten. Alleen, in tegenstelling tot leder, is kurk honderd procent natuurlijk en vegan, waterafstotend, vlekresistent en bestand tegen krassen. Een ander voordeel van kurkstof is dat het zeer gemakkelijk te onderhouden is. Om jouw kurken accessoires in optimale conditie te houden is het voldoende om ze schoon te maken met water en zeep. Zo simpel als dat. Natuurlijk zullen de kurkstoffen onder de blootstelling van zonlicht verkleuren, maar dit zal enkel extra karakter toevoegen aan jouw kurken product.

Overtuigd van de corky kwaliteiten?
Ga dan vlug een kijkje nemen in onze webshop!

Het ecologische wonder:

Portugese Kurk

HET KURKMIRAKEL IN'T KORT

 • A friend for life
 • Kurk is een ecologisch wonder
 • Kurkindustrie is een geef-geefsituatie
 • Kurk is ͚next level͛ duurzaamheid
 • Kurk is enorm veelzijdig in zijn gebruik
 • Kurkproductie is eerlijk van begin tot einde, doorheen het hele proces van ontginnen tot verwerken tot verkoop

EEN STAP VERDER DAN DUURZAAMHEID

 • Er wordt geen enkele boom geveld of beschadigd
 • Kurk wordt ontgonnen uit de bast van de kurkbomen.
 • Het is een onuitputtelijke hernieuwbare bron. Na het pellen van de schors, zal de schors opnieuw aangroeien. Dit proces duurt gemiddeld 8 jaar.
 • Om zijn schors te kunnen vernieuwen zal de kurkboom C02 in grote hoeveelheden opslaan. Hierdoor is de boom in staat om 3 tot 5 keer meer CO2 op te nemen en om te zetten in broodnodige zuurstof.
 • De totale C02-opnamecapaciteit van de kurkbossen wordt geschat op een 10 tot 12 miljoen ton per jaar.
 • Een unieke, duurzame samenwerking tussen mens en natuur.

GEEF-GEEFSITUATIE

 • De kurkboom komt pas helemaal tot zijn recht door de passie en de vakkundigheid van zijn verzorgers.
 • Kurkbomen worden manueel gepeld. Tot op heden is er geen enkele machine die dit minutieuze proces kan overnemen. Het vereist een ongezien vakmanschap en jarenlange ervaring. Het is een stiel die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
 • De kurkboeren houden van hun bomen en noemen hen met veel trots ͚vrienden voor het leven͛. Een kurkboom blijft dan ook grondstoffen voorzien als ze met de juiste zorg worden omringd.
 • De kurkboeren zijn de hoogst betaalde arbeiders in Europa. Hun werk is van zo͛n groot nationaal en ecologisch belang dat ze op alle niveaus goed verzekerd en voorzien worden.
 • De kurkboeren moeten onthaasten om hun job zo goed mogelijk te doen. Ze worden niet betaald naargelang de hoeveelheid kurk ze produceren, maar op basis van de uren arbeid die ze presteren. Op deze manier wil de overheid waken over de kwaliteit van het ontginningsproces, zodat de gezondheid van de bomen te allen tijde beschermd wordt.

AMAZONEWOUD VAN EUROPA

 • De kurkbossen zorgen voor een ongezien en uniek ecosysteem met een enorme biodiversiteit.
 • Kurkbomen zorgen voor het behoud van de fragiele bodem en het vasthouden van kostbaar en schaars grondwater.
 • Zonder kurkbomen zou het landschap zeer snel veranderen in woestenijen. Droog, dor en onmogelijk om iets te verbouwen. Deze stukken land zouden onbewoonbaar worden voor mensen en dieren zouden massaal wegtrekken. De plaatselijke fauna en flora zou snel verdwijnen om nooit meer terug te keren.
 • Kurkbossen ondersteunen de grootste biodiversiteit in Europa en zorgen voor een eeuwenoud en kostbaar landschap, maar beschermen ook tal van bedreigde diersoorten.