Ondernemerspraat met Ina: C(orky) EO Captain Cork: Soms is het toch beter om eerst te leren zwemmen voor je in het diepe water springt.

Soms is het toch beter om eerst te leren zwemmen voor je in het diepe water springt.

RUST ROEST

Ik ben een doener. Ik leer door te doen. Natuurlijk gaan er aan mijn beslissingen wel wat denkwerk vooraf. Maar ik geef grif toe dat ‘detailwerk’ niet echt mijn ‘dada’ is.

Ik ben graag bezig. Stilstaan is niet aan mij besteed. ‘Rust Roest‘ zei mijn vader altijd. En zo voelt het ook voor mij. Als ik stil sta dan word ik onrustig. Ik heb beweging nodig. Af en toe wat rustiger vaarwater of zelfs een kabbelend beekje, maar altijd beweging.

Ik ben een onrustig mens. En sinds de dood van papa is dat alleen erger geworden. Ik ben zo vastberaden om uit dit leven, die korte zucht hier op aarde, zo veel mogelijk te halen.

In het ondernemerschap is dat een eigenschap die van pas komt. Je moet flexibel zijn vooruit denken en vooral altijd in ‘beweging’ zijn. Het is zoals stratego spelen, 10 stappen vooruit denken en rekening houden met verschillende scenario’s.

 

VERLOREN BATTLES

Maar net zoals in het spel ben ik al wat ‘battles’ verloren.
De strijd om ‘Beveren’ zal de boeken in gaan als een dikke ‘fail’.
Ik was zo overtuigd, op papier was het ‘perfect’.

  • Wedstrijd gewonnen
  • Groot pand in goede staat
  • Tussen de grote ketens

 

DIKKE FLOP

❗Maar het werd een dikke FLOP. Mijn doelgroep was er niet te bespeuren. Enkel bestemmingsverkeer. En nog belangrijker: ik voelde me er niet thuis, niet welkom, verloren. Ik heb geprobeerd, hard gewerkt, gehuild en gevloekt. En ik heb de handdoek in de ring gegooid. Ja, ik heb opgegeven. Als je de strijd niet kan winnen, dan moet je durven weg wandelen. En da’s niet gemakkelijk. Verdomd moeilijk. Twijfel, verdriet en zelfs schaamte.
Maar weet je wat? Het hoort er bij.

De harde en dure lessen die ik daar geleerd heb zijn ‘goud’ waard. Die vind je niet bij business coaches of in marketingboeken. Je moet dat ‘voelen’ en ondergaan. Elke vezel in je ondernemerslijf moet daar van doordrongen zijn.

RISICO’S NEMEN

Ondernemer is je verstand gebruiken maar ook je buik volgen.
Want zelfs toen mijn kaarten er slecht voor lagen heb ik toch besloten om een andere winkel te openen op een semi A locatie aan een dure huurprijs.

En ja ik was er niet gerust in. Ik zat serieus met de ‘poepers’. Maar angst is een slechte raadgever. ‘Nooit geschoten, altijd mis.’

MIJN HART VOLGEN

De Hoogstraat dat is voor mij als rasechte Antwerpse pure nostalgie. Als kind kwamen wij er zondags kuieren en een crèmeke eten, als ik flink was geweest dan mocht ik een prulleke kiezen in de Krak.

Ik hou van die straat, het is geplaveid met schoon herinneringen. En het is daar nog altijd diezelfde sfeer van weleer. Mensen die komen kuieren, toeristen die zich vergapen aan de schoonheid van de oudste straat van’t stad, het bruisend leven op’t pleintje, het chique volk dat komt shoppen op de Steenhouwersvest en de antiekjagers die jagen op brocanterie in de Hoogstraat. Het is meer dan de perfecte locatie voor het kloppend hart van mijn bedrijf.

MIJN LIEFDE WERD BEANTWOORD

Ik hou van de Hoogstraat, ik hou van Antwerpen, ik hou van mijn doelpubliek en mijn klanten. En mijn liefde werd beantwoord. De bezoekers in de winkel ‘voelen’ dat. Authenticiteit dat kan je niet ‘faken’. Dat is het belangrijkste ingrediënt in het recept voor succes. Je moet het ademen, je moet het zijn. En als dat zo is dan voelen de mensen dat, dan zien en horen ze je boodschap.

Stay Corky, Aye! (Always)

Captain 2.0 Ina

 Open chat