mijn ondernemersgeluk ligt in de keuzevrijheid

‘Ina, we kwamen tijdens het shoppen langs en je was niet in de winkel. Dat was wel teleurstellend’

‘Je mag niet werken met personeel. Een ‘ goede’ Zaakvoerder staat zelf zo veel mogelijk in zijn zaak, neemt nooit vakantie en staat 24/7 ter beschikking van zijn klanten. Personeel is duur en onbetrouwbaar.’

Ik wou een “business” starten, daar werd een fysieke winkel een onderdeel van

Toen ik in 2018 mijn zaak startte had ik nooit de ambitie om een winkel uit te baten. Ik wou een zaak starten, een business uitbouwen. Een duurzame onderneming met verschillende businesspoten. Een eigen lijn, winkels, een wholesales en een bloeiende e-commerce. Mijn passie voor het ecologische wonder KURK delen met de wereld, meer mainstream en fashion maken.

De prachtige flag ship store is één onderdeel van mijn zaak. Een winkel waar mensen kennis kunnen maken met mijn kurk, het verhaal kunnen leren kennen, de collectie kunnen ontdekken, voelen, rond wandelen en ervaren en beleven.
Het was een fantastisch project waar ik met plezier veel energie heb ingestoken. Maar ik ben ook blij dat ik nu bekwaam, gemotiveerd en enthousiast personeel heb dat de operationele taken in de winkel kan overnemen.

In de winkel kon ik niet ‘aan’ mijn zaak werken omdat ik te veel ‘in’ mijn zaak stond. Ik moest tijd vrij maken om mijn andere kanalen te optimaliseren.

Plannen voor 2021: vooral doen waar ik ‘gelukkig’ van word

In 2020 heb ik gezweet, gezwoegd en hard gewerkt voor de e-commerce. Een mooie en gebruiksvriendelijke webshop, online zichtbaarheid, social marketin. Iets dat ik 2021 nog verder ga zetten en uitbreiden. Want laat ons eerlijk zijn, de vervolg Lock downs liggen al op de loer.

Daarnaast staan er voor 2021 geweldig mooie projecten gepland. Waarover snel meer. Projecten rond diversiteit, aanvaarding en authenticiteit. Maar ook jong ondernemerschap en het terug geven van mijn opgedane inzichten en kennis aan ondernemende studenten.

En dat zijn de dingen waar ik ‘warm’ van word. Daar liggen mijn talenten. Strategisch denken, cijfers, sales en marketing, projecten, content creëren, collecties maken… Daar word IK gelukkig van.

Vrijheid als drijvende kracht in het ondernemerschap

En dat is de vrijheid waar zo veel ondernemers over praten. Het heeft niets te maken met vakantie, bakken poen verdienen of een luilekker leven. Maar kiezen waar jij je energie en passie in wil leggen en daar in floreren.

En ja soms word ik daar even onzeker van. Ik ben nog altijd de rasechte people pleaser van weleer. Dan denk ik ‘misschien moet ik maar…’ Maar dat loslaten wordt steeds gemakkelijker. Het is zoals een spier, hoe vaker je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Tot het uiteindelijk een automatisme is en je er niet meer over hoeft na te denken. Focus op je sterktes, je talenten, je doelen. Uitbesteden waar nodig en je vooral omringen met mensen die net veel beter zijn in één aspect van je zaak dan jijzelf.

Waarom ik dit deel? Omdat je jouw manier van ‘ondernemen’ niet mag laten afhangen van meningen van anderen of de conservatieve kijk die er nog heerst over het hebben van een zaak.

Laat die ‘vrijheid’ jou niet ontnemen. Als je de ‘vrijheid’ uit het ondernemer haalt dan is de magie er uit, de ziel, de spirit. En net ‘dat’ is onze drijvende kracht.

Wat is voor jouw ‘vrijheid’. Wat laat jij je niet ontnemen?Open chat