[BLOG] Alles wat je moet weten over kurk

Hoe ziet een kurkboom eruit, hoe kan je een kurkboom herkennen?

De kurkboom is een groenblijvende eikenboom en vertoont dezelfde eigenschappen qua stam, bladvorming en vrucht (eikels).
Een recent gepelde kurkboom herken je onmiddellijk aan een bruinrode kleur. Ze zeggen wel eens dat de boom dan ‘bloedt’. Gelukkig heeft de boom er helemaal geen last van.

Waar vind je de meeste bomen en hoe komt dat?


In de mediterrane gordel waarbij 55% van de kurkbomen gecentraliseerd staan in Portugal. De overige regio’s zijn Spanje en Noord Afrika.

Hoe wordt kurk gewonnen?

Een kurkboom heeft ongeveer 25 jaar nodig om volwassen te worden, dan is hij klaar voor ‘Virgin’ of zijn eerste ‘oogst’.
De bast van de boom wordt zorgvuldig manueel gepeld door high skilled labor workers die de stiel van generatie op generatie doorgeven.
Geen enkele machine ter wereld kan dit precisiewerk overnemen het is immers belangrijk dat de onderliggende structuren van de schors niet beschadigd worden. Een beschadigde bast zal geen kurk meer geven.

De schors regenereert na de oogst en is na gemiddeld 8 jaar klaar voor een nieuwe oogst.

Het oogsten van kurkbomen is een prachtig voorbeeld van een perfecte balans tussen mens en natuur. Een gepelde boom gaat immers 3 tot 5 keer meer CO2 naar zuurstof omzetten en leeft gemiddeld 20% langer.

Noem enkele bijzondere eigenschappen van kurk.

Kurk is helemaal natuurlijk en wordt ‘gelooid’ met water. Doordat het eenvoudig en natuurlijk verwerkt is, behouden de producten alle kwaliteiten waar ‘ruwe’ kurk om bekend staat:

➡️Vederlicht: Dit is een enorm voordeel van kurk want laat ons eerlijk zijn, niemand draagt graag een laptoptas die zwaarder is dan de laptop zelf. Het volume van kurk bestaat voor 50 procent uit lucht, geen wonder dat het vederlicht is.

➡️Waterresistent: Het best bewaarde geheim van kurk is dat het volledig waterresistent is. Kurk wordt oud zonder slecht te worden doordat het bestand is tegen vocht. Een waxachtige laag in de celwanden maakt kurk ondoorlaatbaar voor vloeistoffen en gassen.

➡️Bestand tegen wrijven, krassen en scheuren:
Dankzij de honingraatstructuur van de kurkcellen zijn ze bestand tegen slijtage en hebben ze een hoge wrijvingscoëfficiënt. Het is niet voor niets dat kurk gebruikt wordt als materiaal bij NASA

➡️Zacht en uniek: De zachtheid van kurkleder is een heerlijke eigenschap. Daarnaast is elk stukje kurk zo uniek als een vingerafdruk. Je kan immers nooit 2 keer hetzelfde stukje schors hebben.

Waarvoor wordt kurk het meest gebruikt?

Sinds Dom Perignon in de 17de eeuw zijn eerste champagnefles ‘bottelde’ met een kurken stop is kurk eeuwenlang een belangrijk exportproduct geweest voor de wijn en Champagne industrie over de hele wereld.

In het laatste decennium werden flessen vaker voorzien van synthetische draaistoppen omdat die in productie en als grondstof veel goedkoper zijn.
Het was de eerste keer dat de kurkindustrie klappen kreeg. En zoals we geleerd hebben in 2020 ‘never waste a good crisis’. Mensen werden inventief met ‘hun kurk’: bouwmaterialen, fashionitems, schoenen,…

Waarom is het zo’n milieuvriendelijk product?

Kurk gaat nog een stuk verder in ecologische duurzaamheid. Het is een natuurproduct uit een hernieuwbare bron. Er moet geen boom geveld of beschadigd worden.
Er komen geen chemicaliën of toevoegingen aan te pas.
Meer nog het pellen van de bomen draagt bij aan onze ecologie. Gepelde bomen zetten meer CO2 naar zuurstof om en een kurkbos is goed voor het omzetten van 10 miljoen ton C02 naar zuurstof.

Biologen spreken over het Amazonewoud van Europa
➡️De kurkbossen zorgen voor een ongezien en uniek ecosysteem met een enorme biodiversiteit.
➡️Kurkbomen zorgen voor het behoud van de fragiele bodem en het vasthouden van kostbaar en schaars grondwater.
Zonder kurkbomen zou het landschap zeer snel veranderen in woestenijen. Droog, dor en onmogelijk om iets te verbouwen. Deze stukken land zouden onbewoonbaar worden voor mensen en dieren zouden massaal wegtrekken. De plaatselijke fauna en flora zou snel verdwijnen om nooit meer terug te keren.
➡️Kurkbossen ondersteunen de grootste biodiversiteit in Europa en zorgen voor een eeuwenoud en kostbaar landschap, maar beschermen ook tal van bedreigde diersoorten.

Wordt kurk te weinig naar waarde geschat?

Het prachtige verhaal van de kurk is niet zo gekend en daardoor onbekend is onbemind.
Ik maak er mijn persoonlijke missie van om zo veel mogelijk mensen te informeren over het ecologische wonder KURK zodat meer mensen een natuurlijk en Diervriendelijk alternatief kiezen voor lederwaren.

Ik probeer ook zo veel mogelijk het fair trade aspect van de kurkindustrie te belichten.
De kurkboeren zijn de hoogst betaalde arbeiders in Europa. Hun werk is van zo’n groot nationaal en ecologisch belang dat ze op alle niveaus goed verzekerd en voorzien worden.
De kurkboeren moeten onthaasten om hun job zo goed mogelijk te doen. Ze worden niet betaald naargelang de hoeveelheid kurk ze produceren, maar op basis van de uren arbeid die ze presteren. Op deze manier wil de overheid waken over de kwaliteit van het ontginningsproces, zodat de gezondheid van de bomen te allen tijde beschermd wordt.

Wat is de meest bijzondere toepassing waarvoor kurk wordt gebruikt?

Alle toepassingen van kurk zijn bijzonder.
Kurk is bijvoorbeeld volledig recycleerbaar en biodégradable. Gerecycleerde Kurk wordt in maatwerkbedrijven vermalen en gebruikt als bouwmaterialen.

Jij verkoopt tal van producten in kurk: vertel eens over het productieproces, wat daar allemaal bij komt kijken?

Nadat de kurk minutieus met de hand van de bomen wordt gepeld, droogt alles gedurende zes maanden in de buitenlucht.
Daarna wordt de kurk gekookt en gestoomd om meer elasticiteit te verkrijgen. Er wordt warmte en druk toegepast op de kurk om het in kleinere blokken te persen, en later in dunnere lagen te snijden om tot kurkproducten te verwerken.
Kurkleder is ontzettend zacht en flexibel en gedraagt zich zoals de fijnste en duurste lederwaren. In gespecialiseerde ateliers worden mijn ontwerpen met de hand genaaid tot kwalitatieve lifestyleproducten.Open chat