Contact

(+32)0489 97 18 85

info@captaincork.be

Centraal Station Antwerpen, Pelikaanstraat 3, Pand 1230 2018 Antwerpen

Social Media

10 Simpel uit te voeren dingen om ecologischer te gaan leven | Captaincork
770
post-template-default,single,single-post,postid-770,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1200,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

10 Simpel uit te voeren dingen om ecologischer te gaan leven

10 Simpel uit te voeren dingen om ecologischer te gaan leven

Ik probeer al een tijdje meer aandacht te schenken aan een duurzamer leven. Daarom wil ik jullie graag vertellen hoe je op een simpele manier dingen kan ondernemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom vertel ik in deze blog:

 • hoe je meer ecologisch kan omgaan met grondstoffen zoals voedsel maar ook planten, want het is algemeen geweten dat we teveel grondstoffen verbruiken voor wat de Aarde ons kan geven
 • hoe je minder afval kan produceren, en zo de Aarde minder kan belasten
 • hoe je kan besparen op je uitgaven en je budget uitgeven aan meer duurzame materialen,
 • hoe je duurzaam kan omgaan met bepaalde voorwerpen in je huishouden, zodat we geen overproductie of restproducten en/of afval achter laten

Dat dit belangrijk is, daar zijn we met z’n allen toch stilaan van overtuigd. Het gaat om een bewustwordingsproces dat tijd nodig heeft. En tijd ontbreekt ons soms al wel eens, zeker als je fulltime werkt en ook nog voor gezinsleden moet zorgen. Het lijkt voor velen nog een verre weg die we moeten afleggen, en daarom onbreekt het ons wel eens aan moed om eraan te beginnen. Dat is natuurlijk een flauw excuus want alle kleine inspanningen zijn al meer dan de moeite waard! Hieronder deel ik 10 simpele tips, die wij met ons gezin langzaam maar zeker ingevoerd hebben en waar we nog geen dag spijt van hebben gehad!

 

 1. Waterverbruik sparen: om de 2 dagen douchen/bad ipv elke dag

Wij wassen ons niet elke dag in de douche of het bad. Dat is echt niet nodig. In de zomer wassen wij ons wat meer en in de winter dan wat minder. Ikzelf gebruik enkel shampoo en conditioner en geen andere zeep, behalve af en toe badolieDe kinderen gaan gemiddeld 1 a 2 keer per week in bad of in de douche. Ook zij gebruiken weinig zeep. Voor de rest wassen wij ons aan de ‘poembak’ met een washand.

Extra tip: zet het water af bij het inzepen. Zo bespaar je ook veel water uit. 

 

 1. Minder afval in de vuilzak: plaats een compostvat in de tuin

Beste beslissing ooit toen we samen gingen wonen: een compostvat in de tuin. Zeker als je veel groenten en fruit eet, heb je best wel wat tuinafval aan het einde van elke dag. Door dit afval niet in je vuilzak te gooien, bespaar je wel wat plek!

Extra tip: indien dit praktisch niet lukt, kan je ook tuinafval buiten zetten in de witte zak. Bijkomend kan je ook altijd 2 of 3 kippen houden. Die eten ook je (onbewerkt) etenresten op en geven dan nog eens lekkere eitjes!

 

 1. Minder afval: plastiekvrij winkelen

Dit proberen wij op verschillende manieren te doen (ik zeg proberen want het is echt moeilijk):

 • zo weinig mogelijk kopen met een plastiek verpakking (fruit in papieren bakjes of herbruikbare zakjes, tomaatjes in kartonnen doosjes, yoghurt in glazen bokalen, …)
 • Zowel boodschappentas als groentenzakjes in stof (herbruikbaar)
 • geen waterflessen meer kopen maar water van de kraan drinken. Wij maken ook zelf bruiswater met onze Sodastream, lekker makkelijk en goedkoop!

Extra tip: ik drink op het werk ook kraanwater en neem daarvoor mijn eigen drinkfles mee. Ik heb ook zo herbruikbare koffiebeker in bamboe voor in de auto ’s morgens.

 

 1. Beter sorteren: PMD

Iedereen sorteert. Maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen de PMD fout sorteren. Weet jij wat er allemaal in de PMD zak mag en wat niet? Wij hebben een handig overzicht omhoog hangen in onze berging en sindsdien zijn er heel veel dingen die ik nu bij PMD gooi, die ik normaal in de vuilzak zou gegooid hebben.

 1. Minder voedsel verspillen: meerdere porties koken en invriezen

Als er 1 ding is wat ik niet graag doe, is eten weggooien. Dat is echt zonde. Daarom hebben we een grote diepvries. Bij bepaalde gerechten die ik kook, haal ik standaard teveel in huis, dat gooien we niet weg maar houden we bij als lunch voor de dag erna of vriezen we in voor later. Je hoeft hier eigenlijk niets extra voor te doen, enkel een paar stevige opbergdozen in huis halen die geschikt zijn voor vriezen, ontdooien en vaatwasmachine! En als je je eten laat ontdooien in de ijskast, bespaar je nog op energie ook!

Verder koop ik in de supermarkt ook vaak de producten die bijna aan de vervaldatum zitten. Daar krijg je vaak een korting op terwijl er niets mis is met die producten. Je moet wel plannen dat je ze de dag zelf of de dag erna opeet.

Extra tip: maak een weekmenu of doe maar 1 keer per week boodschappen. Zo vermijd je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt of dingen moet weggooien. Plan in die weekmenu ook een restjesdag om alle overschotjes op te eten!

 

 1. Duurzaam omgaan met spullen: tweedehands kopen

Ik hou niet van consumeren om te consumeren. Winkels zitten met een overaanbod aan producten. We worden zo snel verleid om alles nieuw te kopen, terwijl er zoveel spullen nog in prima staat zijn of zelfs ongebruikt, ergens in een kast of op zolder. Daarom gaan wij vaak naar de rommelmarkt, brengen wij onze spullen naar de kringwinkel en koop ik zowel voor de kinderen als voor mezelf tweedehands kledij. Nieuwe kledij probeer ik altijd te kopen in winkels waarvan ik weet dat ze ethisch en ecologisch verantwoord werken. Ook voor speelgoed en fietsen kan je heel veel aanbod terug vinden op tweedehands verkoopsites of op de rommelmarkt.

Extra tip: pas deze regels ook toe voor cadeau’s tijdens de feestdagen. Geef de voorkeur aan ervaringen boven spullen. En als je dan toch spullen wil geven, kies voor tweedehands en/of duurzaam materiaal.

 

 1. Besparen op elektriciteit: de thermostaat een graadje lager

Wij hebben net zoals veel mensen een slimme thermostaat. Daarmee kan je een weekprogramma instellen. Onze standaard temperatuur staat ingesteld op 20 graden. Dit lijkt voor sommigen weinig maar hier wen je aan (de die hards kunnen zelfs naar 19 graden gaan). Op de momenten dat het wat frisser aanvoelt, nemen wij een extra trui of dekentje. Extra voordeel is dat je niet snel koud hebt als je ergens komt. Wij zetten ook altijd de verwarming volledig uit wanneer we een dag weg zijn of op reis zijn. Verwarming uit is bij ons op 16 graden.

Extra tip: zet in de slaapkamers de chauffage uit en doe de tussendeuren dicht om de warmte in 1 ruimte te houden, nl. je leefruimte. Enkel als het echt koud is in de winter kan je de verwarmingen in de slaapkamers kort opzetten vlak voor je gaat slapen.

 

 1. Besparen op elektriciteit: LED lampen

Een klusje voor een dode zaterdagnamiddag: rij naar je plaatselijke doe-het-zelver en haal een voorraad LED-lampen in huis. Die kan je betalen met je eco-cheques en vind je tegenwoordig in alle types verlichting. De volgende keer als er een lamp stuk gaat, vervang je deze door een duurzamer exemplaar!

 

 1. Besparen op elektriciteit: (groepsaankoop) groene energie

Sinds we samen wonen, nu zo’n 10 jaar, hebben we altijd gekozen voor een energieleverancier die 100% groene stroom levert. Om zeker te zijn van de laagste prijs, kan je meedoen aan een groepsaankoop van de provincie. Dan krijg je een aanbod, het beste van de markt, waarop je vrijblijvend kan intekenen. Je mag onbeperkt en kosteloos wisselen van energieleverancier, en via de groepsaankoop hoef je hiervoor zelf niets te doen behalve je contract ondertekenen!

 

 1. Ecologisch koken: seizoensgroenten en vleesvervangers

Als laatste wil ik het nog eens hebben over ons eten. Op dit moment is onze voetafdruk te groot als we onze planeet niet willen uitputten van grondstoffen. Eén van de dingen die je makkelijk thuis kan doen, is opletten welk voedsel er op je bord komt. Niet enkel biologisch eten (want dat is vaak duur) maar ook al gewoon kijken naar wat seizoensgroenten zijn, en die aankopen. Hiervoor hebben wij een handige lijst opgehangen in de keuken. Verder letten we sinds een tijdje ook op onze inname van vlees en vis. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met een veggiedag, maar tegenwoordig eten we meerdere keren per week vegetarisch of zelfs vegan. Er zijn heel wat producten op de markt die je kan gebruiken als vleesvervanger, zoals peulvruchten, champignons, bonen, kikkererwten en andere plantaardige producten. Zelfs onze kinderen zijn ondertussen zot van mijn ‘alternatieve’ gerechten!

Wat doe jij al aan duurzaamheid? Deel ons jouw tips